wat is kat vriendelijk trimmen?

Net zoals er voor ons eigen haar steeds weer nieuwe kapperstechnieken ontwikkeld worden, geldt dat ook voor de kattenvacht. Katten trimmen is een relatief nieuw beroep, ik ben uiteraard heel erg blij dat het is “uitgevonden”. Echter is de traditionele techniek van het katten trimmen voornamelijk afgekeken van het honden trimmen. Zoals je waarschijnlijk al wel weet zijn het toch echt andere dieren (ja echt waar!), dit betekent een totaal andere vacht, ander stresslevel en dus andere aanpak. kat vriendelijk trimmen, wat is dat nou eigenlijk?

 

Redenen waarom een kat naar de trimsalon moet:
– Erg vies;
– Stinkt;
– Zichzelf niet meer kunnen wassen;
– Veel haarballen;
– Ouderdom;
– Verminderde zintuigen;
– Artrose.

Stress

Een trimbehandeling brengt bij een kat automatisch stress met zich mee. Het reismandje is meestal al stap 1 waar de kat niet graag in gaat, daarna de reis naar een trimsalon. Bij de trimsalon komt het volgende probleem om de hoek: vreemde geuren (vaak van honden die ook op dezelfde plek getrimd worden). Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, zoals speciaal ingerichte kattentrimsalons,zoals wij zijn.
Een hond kun je makkelijker vastzetten aan een halsbandje tijdens een trimbehandeling. Bij een kat is dat geen optie, dit zou namelijk leiden tot hevig verzet. Mijn manier van trimmen is volledig gericht op rust, de tijd nemen en de kat voldoende vrijheid geven tijdens het trimmen. Natuurlijk moet hij/zij op de tafel blijven, maar dit wordt niet met al te veel dwang gerealiseerd, zo blijft de kat meestal rustig en minder gestrest.

De kattenvacht

Laat je vooral niet verleiden door de giga bergen met haar die van de kat afkomen na het trimmen. Dat lijkt de oplossing, maar is vaak tijdelijk. De onderwol van de kat zit meestal erg los, je kunt eindeloos blijven kammen, er zal altijd wel iets van haar af komen. Maar wist je dat de onderwol bij een kat een functie heeft?

De rui is een natuurlijke wisseling van de vacht . Wanneer je teveel kamt of de complete onderwol verwijderd, wordt dit natuurlijke proces verstoord. Het haarzakje krijgt een impuls om weer nieuw haren aan te maken, dit resulteert vaak in slechtere kwaliteit haren, wat weer kan leiden tot extra ruien en meer klitten/vilt!


Door met furminators, ontwollers, coatkings en andere materialen de (onder)vacht eruit te kammen raakt die cyclus ontregelt, en dan hebben we het nog niet eens over de huid die kan beschadigen door de scherpe ontwollers. Die laatst genoemde kammen doen vaak ook nog eens pijn bij de kat en zorgen dan weer voor onnodige stress.
Er zijn rassen die door ons gefokt zijn (bv. een Pers) met een enorme ondervacht en niet in staat zijn om zichzelf te verzorgen. Dan is de kans op klitten en vervilting erg groot. De bergen ondervacht na het trimmen zijn dus absoluut geen geluksmomentje waard en onnodig! Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen, wanneer een vacht enorm snel vervilt dan is het vechten tegen twee kwaden. Dan wil ik de onderwol nog wel eens wat uitdunnen, in plaats van elk jaar een kat te scheren.

Scheren 

Als de kat zo erg is vervilt, dan kan scheren soms nog de enige oplossing zijn. Ikzelf scheer het liefst alleen de vervilte delen.

Het fenomeen: “Trimmen en scheren van de kat zonder narcose” wordt vaak aangeprezen. Dat klinkt natuurlijk ook super, de kat hoeft niet onder narcose/roesje! Gelukkig kunnen bijna alle katten die ik trim, prima zonder narcose geschoren worden. Maar er zijn ook katten die zoveel stress en angst ervaren bij het scheren, dat ik dan doorverwijs naar een dierenarts. Ik heb gemerkt dat wanneer een kat te agressief reageert er vaak een medisch probleem achter zit. Denk aan rugproblemen, overgewicht, slecht gebit of artrose. Jouw kat wordt dan nagekeken door jouw dierenarts en met een roesje de kat scheren of trimmen. Wanneer een kat geen hartproblemen heeft, is een roesje absoluut ongevaarlijk.

En zeg nou zelf, voor welke optie zou jij kiezen? Een kat met mogelijke pijn dwingen om geschoren te worden? Of onder een roesje van zijn vervelende vilt/klitten afhelpen en gelijk onderzoeken waar deze pijn vandaan komt?

 

wassen:

 

 Ook is het mogelijk om uw kat te laten wassen. Met speciale katten shampoos ziet de kat er niet alleen fris uit, maar ook ruikt hij dan weer lekker. Alle katten worden behandeld zonder verdoving!

 

Diervriendelijk trimmen

Vacht- huid en katvriendelijk trimmen, krijgt steeds meer bekendheid. En dat is goed nieuws! Niet alleen voor ons trimmers, maar nog beter voor de katten en hun vacht/huid! Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze manier van diervriendelijk trimmen?

Mail, bel of whattsapp me gerust om een afspraak te maken of vragen te stellen!